Skip to content

Yleistestaussuunnitelma - Master Test Plan

Versio: 0.1

Dokumentin kirjoittaja: Sari Kumpulainen

<!---

Esimerkkejä:

  • Contriboard MTP
  • https://www.tampere3.fi/filebank/4380-Liite_9_kaytettavyystestauksen_testaussuunnitelma.pdf
  • http://tryqa.com/what-are-master-test-plans-level-test-plan-examples-when-to-use/ --->

Yleistä

Testisuunnitelman avulla tuotteen ominaisuuksia pystytään testaamaan systemaattisesti ja perimnpohjaisesti. Testisuunnitelma on jaettu toiminnallisiin ja ei-toiminnallisiin testeihin, joilla on omia sisäisiä kansioita. Osa testeistä pyritään automatisoimaan. Testaukseen hyödynnetään Testlink-sivustoa sekä Robort Framework -työkalua.

Testikohteesta (Test Target / System Under Test)

Testattava palvelu on karttapalvelu. Sen tarkoituksena on yhdistää tietoa useammasta eri rajapinnasta. Käyttäjä pystyy hakemaan kohteita erilaisten hakuehtojen kuten reitin pituuden, palveluiden tai etäisyyden perusteella. Käyttäjän pystyy palveluun kirjautumisen seurauksena myös lisäämään kuvia sekä merkitsemään itselleen omia reittejä.

Testauksen yleiset tavoitteet ja tärkeimmät tehtävät (Test goals and primary needs)

Testauksen tavoitteena on varmistaa palvelun toimivuus sekä käytettävyys. Tarkoituksena olisi että kaikki toteutettavat testit voidaan suorittaa hyväsyttävällä tasolla.

Aikataulu (Schedule)

Julkaisusuunnitelma (Release Plan)

Testattavat ominaisuudet (Tested Features)

Ominaisuus
FT101-kartta
FT102-kohteet
FT103-haku

Ei-testattavat ominaisuudet (Non tested Features)

Otsikko 1
FT106-kuvat
FT104-kirjatuminen
FT105-kayttajat
FT106-kuvien lisääminen
FT107-palaute
FT108-käyttäjätietojen kerääminen

Testausympäristöt (Testing Environments)

Testien suorittamiseen hyödynnetään Testlink-sivustoa sekä Robot Franework-työkalua. Testlink on intgreoitu palvelut git-repositorioon.

Resurssit ja vastuut (Resources and ...)

Resurssi Vastuus Muuta Yritys
Kumpuplainen sari Toiminnnallinen testaus
Kumpulainene sari Kokeilevat testaus

Testaustasot (Testing Levels)

Hyväksyntätestaus (Acceptance Testing)

Tarkoituksena on varmistaa palvelun riittävä laatu sekä sille asetettujen vaatimusten täyttyminen. Tämä on testauksen ns. virallinen vaihe, jonka avulla määritellään onko tuotettu palvelu riittävän hyvä. Tyypillisesti hyväksyntätesteus suoritetaan sen kohdeympäristössä eikä erillisessä testausympäristössä.

Järjestelmätestaus (System Testing)

Järjestelmätestauksessa testataan järjestelmän toimintaa yhtenä kokonaisuutena. Tässä vaiheessa testausta hyödynnetään musta laatikko- ja lasilaatikko-testausta. Tämän vaiheen tärkein asia on varmistaa järjstelmän toimiminen yhtenä kokonaisuutena sekä kaikkien sille asetettujen vaatimusten täyttyminen. Tätä voidaan testata esim. käyttäjätestauksen, kuormitustestauksen ja tutkivan testaamisen avulla.

Järjestelmän integraatio testaus (System Integration Testing)

Integroimistestauksen tarkoituksena on varmistaa, että palvelun komponentit muodostavat yhden ehjän toimivan kokonaisuuden. Uudet komponentit liitetään osaksi aikaisemmin testattua kokonaisuutta, minkä avulla varmistetaan uuden komponentin toiminta.

Moduli/komponenttitason testaus (Module / Component Testing)

Moduuli/komponenttitestauksessa pyritään varmistaan, että palvelussa olevat komponentit ovat toimivia ja tekevät mitä niiden kuuluu tehdä.

Testisuunnittelusta

Testisuunnitelmaan kerään testitapaukset, joita kyseisessä testisuunnitelmassa on tarkoitus hyödyntään. Testisuunnitelmaa muokataan ja päivitellään projektin edetessä.

versio
alustava testaussuunnitelma
testaussuunnitelma 2.0

Valittu testausstrategia

Käytetyt testityövälineet ja ohjelmistot

Suorituskykytestaus - Performance Testing

Suorituskykytestauksen tavoitteena on varmistaa, että järjestelmä toimii odotusten mukaisesti. Tästä esimerkkinä voisi olla se, että varmistetaan järjestelmän vasteaikojen toteutuminen sekä palvelun käyttäjämäärien maksimiarvot.

Toiminnallinentestaus - Functional Testing

Toiminnallisentestauksen tarkoituksena on varmistaa järjestelmässä käytettyjen komponenttien toimiminen, mikä voidaan todeta syöttämällä ko. komponentille erilaisia arvoja/syötteitä. komponentin toiminta arvioidaan sen saaman arvon/tulosteen perusteella, testi voidaan todeta onnistuneeksi jos saadaan tietynlainen tuloste. Tämän avulla voidaan testata osaa järjestelmästä.

Tietoturvatestaus

Testauksen avulla on tarkoitus varmistaa, että palvelun käyttäminen on tietoturvallista ja se saavuttaa riittävän tietoturvatason eri alustat huomioiden.

Kuormitustestaus

Kuormitustestauksen avulla voidaan testata järjestelmän toimintaa oletetulla käyttäjämäärällä. Tällöin testausta varten luodaan virtuaalikäyttäjiä sekä luomalla testitapauksia näille. Sen tarkoituksena on testata järjestelmän normaalia toiminta esim. havainnolistaa tietyn käyttäjämäärän palvelun käyttämistä samaan aikaan. Kuormitustestauksen avulla saadaan selville järjestelmän maksimikapasiteetti sekä ongelmakohdat.

Liitteet