Skip to content

Projektin loppuraportti

1. JOHDANTO

Kevään ohjelmistoprojekti- ja testauskurssin TTOS0800 & TTOS0900 tavoitteena oli luoda toimeksiantaja Janne Laitisen tilaaman Meijän Metsät karttapalvelun sovelluksen demotuote. Tiimi-B Himalaja tutki lähdemateriaalia ja totesi saman kuin toimeksiantaja: valmiina olevat palvelut ovat raskaita, monimutkaisia ja kömpelöitä käyttää. Tavoitteeksi päädyttiin, että luodaan mahdollisimman kevyt ja helppokäyttöinen käyttöliittymä, jossa graafinen toteutus korostuu.

2. TEHTÄVÄ, TAVOITE, TULOKSET

2.1. Yhteenveto projektin toteumasta

Projekti toteutui enimmäkseen suunnitelman mukaan. Suurin osa tehtävistä valmistui ajallaan ja viikottaisissa aikatauluissa pysyttiin hyvin. Tavoitteena oli luoda mahdollisimman kevyt ja helppokäyttöinen sovellus vastineeksi raskaille, toimistomaisille kartan hakupalveluille. Tiimin mielestä projektissa onnistuttiin aika hyvin. Sovellus vastasi pääsääntöisesti tavoitteita ja odotuksia vaikka pientä hiomista olisi vielä ollut.

2.2. Projektin onnistuminen (suunnitelma vs. toteutuma)

Projektin rakenne:

Projekti käynnistyi 16.01.2020 vaatimusmäärittelyn laatimisella. Aikataulussa pysyttiin asianmukaisesti ja ensimmäinen katselmointi oli 21.2.2020 ensimmäisen etapin yhteydessä. Katselmoinnissa käytiin läpi projektin dokumentaatiota ja suunnitelmia. Sovelluksen ja testauksen käytännön toteutusten tekeminen käynnistyi 05.03.2020. Jaoimme eri vastuualueet ryhmän kesken ja työstimme projektia yhteistyössä. Toinen etappi oli 24.03.2020 jolloin tarkasteltiin projektin yleistä tilannetta. Seuraavan parin viikon aikana hioimme sovellusta annettujen ohjeistusten mukaan, jonka jälkeen oli kolmannen etapin esikatselu 07.04.2020. Demotilaisuus oli 09.04.2020 jolloin saimme palautetta ulkopuolisilta testaajilta.

Projektin sisäiset aikaresurssit:

Projektin alkuvaiheessa oli suunniteltu käytettäväksi 500 tuntia koko projektin toteutukseen. Lopullisessa toteutuksessa tulos jäi kuitenkin alle 400 tuntiin. Viikottaisessa tuntijakaumassa on vaihtelua mutta loppujen lopuksi työmäärä on jakautunut tasaisesti kaikkien ryhmänjäsenten välillä. Julkaisusuunnitelmassa oli laskettu jokaiselle ominaisuudelle käytettäväksi 2 viikkoa mutta aikataulutus oli liian tiukka ja jouduimme siinä joustamaan.

Projektin ulkopuoliset resurssit:

Projektin ulkopuolisina resursseina toimivat toimeksiantaja Janne Laitinen, projektin ohjaaja ja konsultti Marko Rintamäki sekä erityisasiantuntijakonsultit Juho Pekki ja Teemu Kontio.

3. ONGELMAT JA NIIDEN RATKAISUT

3.1. Ongelmat suunnittelussa

Alkuperäisessä suunnitelmassa oli paljon ominaisuuksia, joita ajateltiin toteuttaa. Suunnitteluvaiheessa ei ollut realistista mielikuvaa ajasta, joka eri ominaisuuksien tekemiseen kuluu ja kaikkea ei toteutusvaiheessa keretty toteuttamaan. Toisaalta jos sovelluksen kehitystä jatkaisi, suunnitelluista ominaisuuksista olisi paljon hyötyä. Selkeämpää työnjakoa ohjelmoijien osalta olisi voinut suunnitella jo etukäteen.

3.2. Ongelmat toteutuksessa

Suunniteltu julkaisuaikataulu oli liian tiukka, eikä siitä kyetty pitämään kiinni eikä kaikkia ominaisuuksia keretty toteuttamaan. Onnistuimme kuitenkin rajaamaan tarpeelliset ominaisuudet ja keskittymään niiden toteutukseen ongelman huomatessamme. Muutama isompi ongelma ilmeni ohjelmaa kirjoittaessa, mutta kaikki saatiin ratkaistua.

3.3. Muut ongelmat tai toteutuneet riskit ja niiden käsittely

Ryhmä joutui yllättäen siirtymään täysin etätyöskentelyyn COVID-19 -pandemian puhjettua ja jouduimme kehittelemään uudet toimintatavat. Mukauduimme kuitenkin nopeasti tilanteeseen ja työskentely sujui hyvin.

4. YHTEENVETO

4.1. Keskeiset opit

  • Kommunikaation ja koordinaation tärkeys
  • Selkeä työnjako
  • Aikataulusta ei kannata tehdä liian tiukkaa
  • Ominaisuuksien priorisointi
  • Testaus ja siihen liittyvät asiat, Testlink
  • GitLab CI
  • Ketterän kehityksen soveltaminen

4.2. Itsearviointi

4.2.1. Ryhmätyö

Ryhmän työskentely sujui pääsääntöisesti hyvin. Ryhmän kommunikaatio toimi ja kaikki ryhmässä panostivat aktiivisesti työn etenemiseen. Vastaantulleet ongelmat ratkottiin jouhevasti ja apua sai pyydettäessä helposti. Ryhmän dynamiikka oli varsin toimivaa alkukankeuksien jälkeen. Ryhmän työnjako oli toimivaa, joskin ohjelmoijien työnjakoa olisi voinut etukäteen tehdä selkeämmäksi.

Suurin kriisimme oli Covid-19 ja yllättävä siirtyminen etätyöskentelyyn. Mukauduimme kuitenkin tilanteeseen nopeasti ja vaikutus ryhmän työskentelyyn jäi lopulta hyvin pieneksi.

Ohjausta saimme riittävästi, vaikkakin asiantuntijoiden osuus jäi viime kädessä pieneksi. Jos tuli vastaan ongelmia joita emme ryhmän sisällä pystyneet ratkaisemaan saimme ohjaajilta hyvin tukea.

4.2.2. Suunnitelmallisuus (projektityöskentely)

Suunnittelimme kevyen ja selkeän sovelluksen jota on helppo käyttää. Kaikkia suunnittelemiamme ominaisuuksia ei keretty toteuttamaan, mutta pysyimme suunnitelmassa muuten hyvin ja sovelluksen käyttölittymä vastaa mock-up -versiota. Olemme tyytyväisiä lopputulokseen. Resurssien hallinta on toteutunut suunnitellusti ja dokumentaatio on onnistunutta.

4.2.3. Vuorovaikutus

Sidosryhmiä projektissa ovat olleet toimeksiantaja, projektikurssin vetäjä sekä projektiryhmän jäsenet. Sidosryhmien välinen kommunikaatio on tapahtunut aluksi lähikontaktissa, mutta tilanteen pakosta kommunikaatio muuttui täysin sähköiseksi. Ryhmän jäsenet toimivat kurssin alkupuoliskon lähikontaksissa samassa projektitilassa, jonka jälkeen tilanteen muututtua siirryimme etätyöskentelyyn. Pyrimme tekemään töitä samana viikonpäivänä viikottain.

Haastattelut hoidettiin alkuvaiheessa lähikontaktissa esim. demotilaisuudessa jonka jälkeen ne tehtiin sähköisiä palveluita hyödyntäen.

Kävimme viikottain läpi projektin etenemistä ja skaalasimme projektin toteutusta tarpeen mukaan.

4.2.4. Asenne

Ryhmän asennoituminen projektiin oli kaiken kaikkiaan positiivinen. Ajoittaisesta kiireestä huolimatta meininki säilyi hyvänä ja toimeliaana. Uusiin haasteisiin tartuttiin innokkuudella ja uutta opittiin paljon. Rakentavaa palautetta annettiin puolin ja toisin, se auttoi projektin kehityksessä merkittävästi.

4.2.5. Tulos

Tuloksena on toimiva, selkeä ja helppokäyttöinen karttasovellus, joka hyödyntää Lipas-rajapintaa. Tuotokset ovat hyvin tehtyjä, vaikkei kaikkiin tavoitteisiin päästykään. Aineettomana oppina meillä on kommunikaation ja koordinaation tärkeys varsinkin etätyöskentelyssä ja yllättäviä tilanteita kohdatessa. Jatkossa jokainen projektin jäsen lähtee tahollaan kehittämään omaa osaamistaan tämän projektikurssin pohjalta.

4.3. Arvosanaehdotukset

Arvosanaksi työstä ehdotamme 4 tai 5. Työmäärä on jakautunut tasaisesti ryhmän jäsenten kesken ja kaikki ovat olleet suunnilleen yhtä aktiivisia.

LÄHTEET

LIITTEET