Skip to content

Loppukatselmointi ja seminaari

Lyhesti tiimistä

Me olemme Team-B Himalaja. Meidän tiimissä koostuu viidestä jäsenestä toisen ja kolmannen vuoden ohjelmistotekniikan opiskelijoista.

Mitä asiakas tilasi?

Kevään kurssin tehtävänä tilaaja halusi tuottaa demotuotteen Meijän Metsät karttapalvelusta, jonka avulla käyttäjhä voisi löytää rektikohteita vaivattomasti ja helposti.

Mihin keskityttiin ja miten työ eteni?

Alun dokumentaatiovaiheessa ilmeni motivaation puutetta ja tämä aikajaoin aiheutti melkoisia suorituspaineita ja työmääriä aktiivisemmin dokumentointiin osallistuvien ryhmäläisten keskuudessa. Dokumentaation aikataulussa pystyttiin kuitenkin pääsääntöisesti pysymään sille tarkoitetun aikataulun mukaan ja dokumentaatiosta ei puutu tekemättä mitään loppuseminaariin mennessä.

Karttapalvelun demotuotteen toteutuksessa keskityttiin kartan hakutoiminnon kehittämiseen ja parantamiseen. Työ eteni pääpuolisesti suunnitellun aikataulun mukaisesti, mutta Covid-19 pandemia poikkeustilanne ja etätyöskentelyn esittämät uudet haasteet aiheuttivat totuttua enemmän kaaosta ja rakenteen hajoamista enemmän kuin normaalisti. Tästä syystä johtuen muutamien ominaisuuksien ensijulkaisuversio myöhästyi viikolla, ja muutama ominaisuus karsittiin pois aikaresurssipuutteiden takia.

Lopullisesta suunnitellusta 500 tunnin ajankäytöstä (n. 100/tiimin jäsen) lopullisessa tilannekatsauksessa jäi vajaaksi noin 100 tuntia. Muutoin lopputuloksen on koettu sujuneen kuitenkin hyvin tilanteeseen nähden.

Käytetyt resurssit

Käyettyjä resursseja aikaa meni noin 400 tuntia, n. 23 000 €, koulun tarjoama CSC palvelin ja koulun - sekä kotikäytön tarjoamat teknologiatarvikkeet kuten PC:t. Ilmaisia ohjelmistopaketteja projektissa ei tätä lisämainintaa enemmän noteerata.

Mitä saatiin aikaan?

Saatiin aikaan suurinpiirtein sellainen ohjelmistopalvelun demotuote kun alusta alkaen lähettiin suunnitelemaan. Vaikka tähänastisen budjetoinnin harjoittelun puute ja koko maailman yllättänyt ja järisyttänyt Covid-19 pandemia aiheutti myös pienimuotoisin alasskaalaamisen lopullisen demon toteutukselle, vastaa lopullinen demotuotteen toteutus kuitenkin sitä tuotetta, mitä näissä aikapuitteissa voitiin saada aikaiseksi suunniteltua ja toteutettua. Tiiminä koemme, että olemmen siis onnistuneet hyvin siinnä mitä lähettiin tavoittelemaan loppujenlopuksi.

Demo

Demo tuote löytyy tästä osoitteesta: Demo

Video demosta

https://jamkstudent-my.sharepoint.com/personal/m3920_student_jamk_fi/_layouts/15/onedrive.aspx?id=%2Fpersonal%2Fm3920%5Fstudent%5Fjamk%5Ffi%2FDocuments%2FICT%2FPROJEKTIKURSSI%2FPT11%2EJPG&parent=%2Fpersonal%2Fm3920%5Fstudent%5Fjamk%5Ffi%2FDocuments%2FICT%2FPROJEKTIKURSSI

Ongelmat

Kohdattuja ongelmia on esimerkiksi skaalautuuvden puute (tunnistettu ominaisuus, ei toteutettu), oletuspikakuvakkeiden sijoitus oikeilla pikakuvakkeilla (tunnistettu ominaisuus, eti toteuteetu).

Saavutukset/voitot

Saavutettuja voittoja on ne, että vaikka teknologoista oli aika paljonkin uutta opiskeltavaa ja tutkittavaa, saatiin lopputulos kuitenkin toteutettua lähestulkoon sellaiseksi kuin mitä haluttiin ja suunniteltiin. Lisäksi tiimin koheesio pysyi poikkeuksellisesta Covid-19 pandemian tilanteesta kuitenkin hyvänä myös etätyöskentelyn alun jälkeenkin ja yhteistyö sujui suhteellisen hyvin vaikka niin lyhyen ajan sitä tehtiikin.

Mitä opittiin?

Projekti ja testauskurssin aikana opiittin paljon uutta. Uusista teknologioista opittiin ehkä eniten, eli millä tavalla jonkin asian saa toteutettua ja mitä haasteita niiden käyttöönotossa osaksi projektia on. Myös isomman kokonaisuuden projektityön rungosta ja isomman ryhmän kanssa töyskentelystä opittiin paljon hyödyllistä. Millä tavalla asioita sovitellaan ja arvioidaan uudestaan ja myös miten tästä kukin ryhmän jäsen voi itseään kehittää tästä jatkossa tulevaisuudessa.

Mitä teemme tulevaisuudessa?

Tulevaisuudessa pyrimme huomoimaan kunkin jäsenen opitut opit ja kehittämään itseämme sekä ammattilaisina työntekijöinä, kuten myös projektiryhmän jäseninä ja projektissa työskentelyn taitoa vielä lisää. Tästä kevään kurssin opettavaisesta kokemuksesta sitä onkin hyvä lähteä kehittämään tulevaisuutta varten.